Kunst en cultuur in Workum

Workum, een van de Friese elf steden

Jaarlijks worden in Workum diverse evenementen georganiseerd, waarbij je de Elfstedentocht bijvoorbeeld wandelend, op skeelers of per boot kunt afleggen. Workum heeft sinds 1399 stadsrechten en behoort daarmee officieel tot een van de Friese elf steden. De schaatsroute over natuurijs werd in 1763 voor het eerst gereden. Helaas heeft er vanwege het uitblijven van streng winterweer de afgelopen jaren geen Elfstedentocht over natuurijs meer plaatsgevonden. 

Jopie Huisman Museum

Ook op het gebied van kunst en cultuur heeft Workum het nodige te bieden. Landelijke bekendheid geniet bijvoorbeeld het Jopie Huisman Museum, met tal van realistische werken van de Friese autodidacte meesterschilder. Deze voormalige 'lompenboer' en handelaar in oud ijzer leerde zichzelf schilderen en koos er veelal voor om zijn eigen lompen te schilderen. Zijn vaak realistische en filosofische werken trokken al vanaf het begin niet alleen traditionele kunstliefhebbers, maar ook een veel breder publiek. Sinds de oprichting in 1986, bezochten al meer dan twee miljoen bezoekers het museum. 

Ambacht en nijverheid

Langs de gehele kuststrook van het IJsselmeer is veel ambachtelijk aardewerk te vinden. Kenmerkend is het eenvoudige bruine aardewerk met decoraties in ringeloor-techniek. In het knusse centrum van Workum vind je diverse aardewerkateliers en pottenbakkerijen die deze technieken nog steeds toepassen. Voor oudheidkundig werk kun je terecht in het Warkums Erfskip. 


Meer informatie over Waterhof Workum?

Neem direct contact op